Dsc04667 Recoveredw

PLOČASTI MATERIJALI

Mdf 3d 1.jpg
Pločasti materijali su proizvodi koji nastaju spajanjem komadića drveta i drugih materijala koji poboljšavaju mehaničke osobine, propizvedeni u većini slučajeva pod pritiskom. Od ostalih materijala dodaju se sintetička smola, mineralni vezivnih agenata i drugi aditivi. Primena pločastih materijala u industriji nameštaja doživela je ekspanziju prenstveno zbog lakoće ugradnje i niske cene. Upravo zbog odličnih performansi, prilagodljivosti pločastih materijala, dostupnosti i lakoće ugradnje mogućnosti primene su bezgranične. Pločasti materijali podrazumevaju: oplemenjenu ivericu, sirovu ivericu, šperploče, radne ploče, MDF-medijapan, HDF-lesonit, HPL ploče, HPL compact ploče.

Sirova iverica

Iverica je polazni materijal za sve primene u trgovini i industriji. Izradjena od sitnih komada različite vrste drveta, spojenih medjusobno sintetičkim vezivima pod pritiskom.

Oplemenjena iverica

Oplemenjena iverica je iverica na čiju površinu je zalepljena melaminska folija koja joj daje završni izgled. Time se proces izrade nameštaja znatno skraćuje i pojeftinjuje. Veliki izbor izuzetno dekorativnih folija omogućava da nameštaj dobije sasvim moderan izgled.

Šper ploče

Šperploča je radni materijal od drveta koji se sastoji od tankih, unakrsno lepljenih slojeva furnira. Furniri se slažu unakrsno, tako da pravci vlakana dva sloja koja leže jedan na drugome, stoje pod uglom od 90º, kako bi se povećala čvrstoća materijala. Šperploče se sastoje od najmanje tri sloja furnira.

Radne ploče

Kuhinjske radne ploče su nezaobilazni deo svake kuhinje. Proizvode se u raznim dekorima, debljinama i dimenzijama. Predstavljaju ploče iverice koje se u određenom formatu oplemenjuju sa CPL ili HPL laminatom. Taj laminat samoj ploči obezbeđuje veću izdržljivost i postojanost.

MDF (medijapan)

Medijapan su ploče srednje gustine, proizvode se od usitnjenog drvate, odnosno ostataka od fine obrade: bukve, smreke, jele I slično. Znatno se koristi kao zamena punom drvetu, jer je pogodan za obradu glodanjem zbog ravnomerne gustine po celoj debljini. Dobija se suvom tehnologijom presovanja, uz vezivanje polimernom smolom.

HDF (lesonit)

Lesonit je vrsta pločastog materijala koji je svojom strukturom približan medijapanu. Koristi se za izradu leđa nameštaja, ali ima primenu i za razna oblaganja, izradu modela i maketa i sl. Najvise se koristi HDF debljine 3mm, sirov ili jednostrano obložen melaminskim folijama.

HPL ploče

HPL ploče (High Pressure Laminate) se proizvode impregnacijom više slojeva sa smolama pod visokim pritiskom pri visokoj temperaturi. Zahvaljujući tim tehnološkim procesima proizveden je materijal koji je posebno otporan na vremenske uslove i time idealan za široki spektar primene u enterijeru. HPL je posebno dekorativan materijal, pogodan za upotrebu u unutrašnjem uređenju zbog svog izuzetnog kvaliteta i mogućnostima oblikovanja.